Aproape 8.000 de sălăjeni trăiesc din pensia minimă de 350 de lei, potrivit statisticilor Casei Judeţene de Pensii Sălaj. Niciunul dintre aceştia nu a resimţit efectele indexării pensiilor, aprobate prin ordonanţă de urgenţă la începutul lui 2013.
Majorarea pensiilor cu 4 la sută, de la 1 ianuarie 2013, nu le aduce bani în plus tuturor pensionarilor din Sălaj. Din totalul celor 67.835 de pensionari, 7.981 de vârstnici care beneficiază de pensia minimă garantată de 350 de lei nu au primit niciun leu în plus. În această situaţie se află şi un sălăjean căruia i s-a calculat o pensie de invaliditate de 6 lei, în baza unei vechimi în muncă de doar două luni. Acesta încasează lunar 350 de lei, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, ce stabileşte că pensia de invaliditate se calculează indiferent de vechimea în muncă.
PDL a propus, la dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2013, un amendament care prevedea indexarea pensiilor sociale minime. Amendamentul a fost, însă, respins de către majoritatea USL din Parlament. Potrivit democrat-liberalilor, în România există în jur de 600.000 de vârstnici care au dreptul la pensia socială minimă, iar efortul bugetar pe care l-ar fi presupus indexarea pensiilor acestora ar fi fost de aproximativ 10 milioane de lei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii din sistemul public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei se situează sub 350 de lei.
Punctul de pensie a fost majorat cu patru procente, de la 732,8 lei, la 762,1 lei.
comments
Aproape 8.000 de sălăjeni trăiesc din pensia minimă de 350 de lei, potrivit statisticilor Casei Judeţene de Pensii Sălaj. Niciunul dintre aceştia nu a resimţit efectele indexării pensiilor, aprobate prin ordonanţă de urgenţă la începutul lui