Oasele de rinocerului lânos descoperite în vara anului trecut în cariera de la Peşteana-Sud vor fi expuse, de săptămâna viitoare, la Muzeul Judeţean de Istorie.
Cele trei fragmente de oase au fost găsite de un cioban, care se afla cu animalele la păscut. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj, spune că fragmentele osoase vor fi expuse pe un suport special din metal: „Oasele au fost restaurate şi tratate cu substanţele necesare pentru a nu se dezintegra şi atacate de temperatură şi umiditate, care nu sunt propice pentru a fi conservate din punct de vedere fizic“.
Toate osemintele mastodontului vor fi descoperite
Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj speră să scoată din pământ şi celelalte oase ale rinocerului preistoric. „Am hotărât ca în primăvară, după ce vremea va fi favorabilă, să ne deplasăm la Cluj Napoca, împreună cu echipa de specialişti de la Cluj Napoca, pentru a descoperi tot mastodontul. Vor fi efectuate operaţiuni de restaurare, după care va fi expus în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie“, a precizat Dumitru Hortopan.
Ultimii rinoceri lânoşi au trăit, conform studiilor recente, în vestul Siberiei, la sfârşitul epocii de gheaţă. Un exemplar ajungea la o lungime de aproape patru metri, iar înălţimea medie depăşea trei metri.
În cadrul Muzeului Judeţean Gorj mai sunt expuse fragmente de diferite animale preistorice: gazelă, boi, cai, elefanţi şi balene. Cel mai valoros exponat este gazela, care are o vechime de trei milioane de ani: este primul ca vechime din România şi al şaptelea din Europa.