În Gorjul anului 2013 există aproximativ 12.000 de persoane cu handicap. Tot în Gorjul mileniului trei prea puţine sunt instituţiile în care „au voie” persoanele cu handicap să intre. Nu pentru că le este interzisă prezenţa acolo, ci pentru că aceste instituţii „publice” nu au rampe de acces pentru astfel de persoane. Mai mult, când vine vorba de investiţii autorităţile dau din umeri, la fel cum se întâmplă şi cu legea. Deşi legea le impune, majoritatea instituţiilor ocolesc fundamentul legal şi o iau cu ocolişuri, pe motivul „nu sunt bani”.
Trăim într-o Românie europeană…teoretic, căci practica păleşte atunci când luăm judeţele la pas să descoperim elementele care ne aseamănă cu celelalte ţări din UE. Deşi legea le impune, instituţiile publice spun „pas” când vine vorba de „accesul persoanelor cu dizabilităţi fizice pe teritoriul lor”. Spun asta, pentru că, luând prin sondaj câteva instituţii publice din Târgu-Jiu descoperim că nici o treime din acestea nu au montate la intrare rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Mai mult, dacă au acestea sunt făcute „de ochii lumii”, sau mai mult sunt „dosite” de teamă ca nu cumva persoanele cu dizabilităţi să fie văzute intrând în aceste instituţii, „pe uşa din faţă”. Tot în peisajul autohton am descoperit că sunt instituţii care montează astfel de rampe de acces, exagerat de înclinate, fiindu-i imposibil unei persoane cu probleme „să escaladeze” acest obstacol. La nivelul judeţului Gorj, la sfârşitul anului 2012, se înregistrau în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj aproximativ 12.000 de persoane cu handicap, dintre care 2.658 persoane cu handicap fizic.
Aşa nu! Bătaie de joc şi ignoranţă
Majoritatea băncilor din Târgu-Jiu nu au astfel de rampe de acces. O arată fotografiile care vin însă să demonstreze cât de indiferenţi suntem când vine vorba de persoanele cu d