Cererea suplimentară pentru obligaţiuni emise de România, generată de includerea acestora într-un indice al JPMorgan pentru pieţele emergente, va fi limitată, întrucât investorii şi-au majorat deja deţinerile cu 3,5 miliarde de dolari până în ianaurie, apreciază analiştii băncii americane, informează Mediafax.
JPMorgan estima că măsura urma să atragă noi investiţii de 2 miliarde de dolari în titluri româneşti, ca urmare a includerii începând, de la 1 martie, a trei tipuri de obligaţiuni româneşti, denominate în lei, în indicele GBI-EM, se arată într-o notă de cercetare a băncii, citată de Bloomberg.
"Investitorii şi-au crescut deja expunerea pe obligaţiunile României şi ne aşteptăm ca cererea suplimentară rezultată de pe urma includerii în indice să fie limitată. Eventuala includere a altor obligaţiuni ale României, în funcţie de lichiditate, ar putea spori cererea", notează analiştii JPMorgan.
Obligaţiunile României denominate în lei şi moneda naţională au evoluat pozitiv începând din ianuarie, după ce JPMorgan a anunţat că trei tipuri de titluri româneşti sunt eligibile pentru includerea în indice. De asemenea, 11 tipuri de titluri româneşti sunt eligibile pentru intrarea într-un indice al Barclays pentru pieţe emergente, potrivit analiştilor Societe Generale.
Leul s-a apreciat cu 2,1% faţă de euro în acest an, pe locul şapte ca evoluţie în rândul a peste 20 de monede din ţări emergente urmărite de Bloomberg. Randamentul obligaţiunilor României cu scadenţă în 2016 a coborât la 5,73% la o licitaţie la mijlocul lunii februarie, faţă de 6,03% la o emisiune cu maturitate similară pe 10 ianuarie.
Deţinerile investitorilor străini de datorie emisă de România au ajuns în februarie la 20%, de la 5% în noiembrie, potrivit JPMorgan.
Interesul sporit din partea investitorilor a ajutat Ministerul Finanţelor să împrumute suma record de