Somajul in zona euro a atins recent un nivel record, 19 milioane de europeni neavand un loc de munca, iar potrivit analistilor trendul este in mod cert de crestere. Peste ocean insa, SUA au reusit sa inverseze tendinta de majorare. Ce solutii se gasesc si pentru Uniunea Europeana?
Somajul in zona euro a atins un nou maxim in ianuarie, in contextul in care masurile de austeritate luate pentru a preveni criza datoriilor au adancit recesiunea. Astfe, rata somajului in cele 17 tari ale zonei euro a urcat in ianuarie de la 11,8% la 11,9%, potrivit datelor publicate de Eurostat, citate de Bloomberg.
Daca in Statele Unite, somajul este pe un trend descendent, in Europa nu se intrevede prea curand o speranta de diminuare, in contextul in care tari precum Spania, Portugalia, Grecia si chiar Italia se confrunta cu rate record.
"Situatia este foarte serioasa in ceea ce priveste somajul. Nu mai exista niciun suport din partea Germaniei. Alte economii precum Italia, Spania si Portugalia stau foarte prost in acest moment si, in cele din urma, rata somajului poate doar sa creasca", a spus Alexander Krueger, economistul sef al Bankhaus Lampe.
Piata europeana este cucerita de "gladiatorul asiatic" In opinia economistului Adrian Mitroi, piata muncii din Europa este foarte diferita de cea americana si nu raspunde in prezent la stimuli pentru ca este cucerita de "gladiatorul asiatic".
"Daca America a cheltuit mult pe aparare, adica a aplicat o politica de tip keynesian, Europa nu a adoptat aceasta cale. Banii europenilor au mers in schimb la tarile PIGS, fata de cei americani care au intrat in economie si in sistemul financiar", a explicat Mitroi.
Pe de alta parte, abordarea SUA a fost mult mai directa. Americanii au redus dobanda cheie cu 5% intr-o perioada destul de scurta de timp, au salvat piata ipotecara, gigantii financiari si cei din industria au