Macroul congelat, descoperit ca fiind infestat cu parazitul Anisakis, nu este periculos pentru sănătate, deoarece larvele parazitului sunt moarte şi nu produc simptomatologie la om, a declarat miercuri, prof.univ.dr. Iustin Cosoroabă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Banat" din Timişoara.
"În România, peştele oceanic pe care îl cumpărăm este congelat, altfel cum să-l transporte? La minus 13, minus 14 grade Celsius, prin urmare, nu prezintă pericol medical, deoarece larvele care ar putea fi găsite sunt moarte. Ele pot prezenta, poate, doar un aspect dizgraţios, deoarece se pot vedea cu ochiul liber în cavitatea abdominală a peştilor, acestea având dimensiuni sub un centimetru",a explicat profesorul universitar.
Dr. Cosoroabă a explicat că anisakidoza se întâlneşte doar la consumatorii de preparate din peşte crud sau necorespunzător tratate termic, fiind produsă de către paraziţi din familia Anisakidae, de mai multe genuri. Aceştia sunt paraziţi care au ciclul biologic mai complex, trecând prin crustacee mici, pe fundul oceanului şi la suprafaţă, care au gazde intermediare cefalopode şi peşti, fiind mai frecvent întâlniţi în Islanda, Canada, Japonia şi din cauza comerţului foarte rapid ajung în multe alte ţări.
Adulţii parazitului au ca gazde definitive delfinul, balena, foca, morsa, iar larvele se găsesc în peste 120 de specii de peşti, inclusiv macroul, care pot fi întâmplător consumate de om. Omul nu este o gazdă obişnuită, el infestându-se întâmplător, cu preparate crude, gen sushi. La om, e o parazitare aberantă, deci nespecifică; în corpul uman parazitul nu ajunge la forma adultă, dar produce simptomatologie în funcţie de locul de cantonare.
"Infestarea omului depinde de prezenţa larvelor în carnea peştilor şi de tradiţiile culinare. Macroul congelat însă nu prezintă un perico