Protopopul de Bârlad, preotul Vasile Lãiu, spune cã decizia de a se afla, împreunã cu colegii din oras, în fruntea enoriasilor la marsul de protest de pe 27 februarie, a adus remarci pozitive si chiar felicitãri din partea mai marilor Bisericii Ortodoxe Române.
Lãiu subliniazã cã în ce îl priveste pe el si pe ceilalti prelati din Bârlad, dar si din comunele limitrofe, Biserica va rãmâne mereu în fruntea oamenilor, indiferent de situatie, dar mai ales atât timp cât acestia o vor cere. El mai este de pãrere cã menirea pe care o au preotii, si anume aceea de a apãra viata si dreptul la viatã al oamenilor, trebuie sã se vadã mai bine în aceste momente când Biserica nu se mai bucurã de o popularitate atât de bunã în rândul românilor. “Atât timp cât vom fi chemati, noi vom rãspunde. Este de datoria noastrã sã fim în fruntea oamenilor, atât timp cât ei ne cer asa ceva. Trebuie sã fim lângã ei pentru a apãra dreptul tuturor la viatã. Desi sau lansat ipoteze cã am putea fi pedepsiti pe linie ierarhicã sau personal cã voi fi schimbat din functie, pot sã vã spun un singur lucru: prezenta noastrã în rândul oamenilor a fost primitã bine, atât la nivel de Episcopie a Husilor, cât si de la Bucuresti. Mai mult, chiar am fost felicitati pentru cã ne-am implicat într-o problemã atât de serioasã pentru oameni, precum cea a luptei împotriva exploatãrii gazelor din sist prin metode neconventionale si poluante”, ne-a spus proetul Lãiu.
De la mars, la acuze
Pentru cã, la un moment dat, deputatul de Bârlad Adrian Solomon i-a cerut preotului Lãiu sã se dezicã de celebra scrisoare semnatã de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) din Bârlad si trimisã premierului Victor Ponta, l-am întrebat pe protopop care a fost gradul sãu de implicare în acest subiect. Prelatul a admis cã nu a participat la redactarea scrisorii nici mãcar cu o idee, însã, în calitate de membr