Rezervaţia braşoveană „Valea Zimbrilor” este cea de-a patra din ţară şi a fost inaugurată în 2008, în luna noiembrie, în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului.
Până în prezent, aici, Consiliul Judeţean a investit aproximativ 400.000 de lei, pentru a amenaja cele 12 hectare de păşune şi a le crea condiţii propice animalelor. Scopul final al acestui proiect este de fapt reaclimatizarea zimbrilor şi repopularea masivului Ciucaş cu zimbri. De aceea Primăria Prejmer a pus la dispoziţia administratorilor, Asociaţia Valea Zimbrilor, o suprafaţă de 80 de hectare de pădure. Din păcate, nu spaţiul nu poate fi folosit, fiindcă trebuie împrejmuit.
„Zimbrul european, faţă de bizonul american, e un animal de pădure, nu trăieşte doar în preerie şi avem nevoie şi de pădure pentru a-i aclimatiza, dar tot perimetrul trebuie îngrădit”, a explicat Mihai Pascu, iniţiatorul proiectului „Valea Zimbrilor” şi vicepreşedinte al CJ Braşov. Pentru a atinge finalitatea proiectului este nevoie şi de o sumă considerabilă, aproximativ 1,5 milioane de euro.
Autorităţile judeţene vor depune pentru finanţare acest proiect de extindere a rezervaţiei în vederea eliberării zimbrilor în mediul lor natural, în zona masivului Ciucaş, pe viitoarea tranşă de finanţare acordată de Uniunea Europeană 2014 – 2020. Proiectul este în acord cu direcţiile de dezvoltare din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Braşov – orizonturi 2013 – 2020 – 2030, aprobată de CJ Braşov în 2010.
Aşteaptă noi pui
În prezent, la Vama Buzăului sunt 17 zimbri, şi, probabil, din această primăvară efectivul se va mări, fiindcă sunt 11 femele, care s-au adaptat în captivitate, iar în fiecare au avut pui. Reprezentanţii Asociaţiei Valea Zimbrilor au încercat să obţină fondurile pentru extindere de la Minist