Aur la casa de amanet Foto: botosaneanul.ro
Circa 30% din bijuteriile din aur, cu care sunt garantate anual creditele acordate de casele de amanet, nu mai sunt revendicate de clienţii acestora, potrivit estimărilor lui Mihail Păcioianu, preşedintele Confederaţiei Metalelor preţioase şi bijuteriilor „Diamond Gold“, făcute la solicitarea ECONOMICA.NET. Creditorii din casele de amanet practică în medie dobânzi de 0,3% pe zi, la creditele garantate cu aur în Bucureşti şi Ploieşti şi sunt aproape duble în restul ţării.
Casele de amanet devin proprietarele a circa 30% din bijuteriile de aur cu care clienţii caselor de amanet îşi garantează împrumuturile, potrivit estimărilor lui Mihail Păcioianu, preşedintele Confederaţiei Metalelor preţioase şi bijuteriilor „Diamond Gold“, făcute la solicitarea ECONOMICA.NET.
Mai departe, casele de amanet dau la topit circa 90% din „aurul rămas“, cum se spune în branşă, adică din bijuteriile depuse ca garanţie la creditele nerambursate.
Restul se califică la categoria „bijuterii perfecte“, adică fără defecte şi pot fi repuse în vânzare, potrivit estimărilor făcute de Mihail Păcioianu.
„Cei care nu au obţinut un preţ mai bun, la evaluarea bijuteriilor lăsate în garanţie, se dau peste cap şi le recuperează. Adeseori, cei care au fost mulţumiţi cu evaluarea nu mai vin să plătească“, a declarat Păcioianu.
La asta se adaugă şi factorul sărăcire. „Dintotdeauna, pe piaţa de aur, regula de aur a fost: când oamenii o duc mai bine îşi cumpără aur, iar când sărăcesc, îl vând“, adaugă el.
Tone de aur
Oficialul spune că nu se poate estima în ce proporţie bijuteriile topite ajung din nou, din casele de amanet în atelierele bijutierilor români care au mai rezistat pe piaţă. Totuşi, producţia acestora rămâne un reper.
Producătorii români de bijuterii puneau în piaţă circa 700 de kilograme de aur, în 2007. „Pia