Mai multe mesaje îndreptate împotriva Fondul Monetar International au apărut peste noapte pe zidurile unor clădiri din centrului Clujului. Este vorba de a doua acţiune care vizează teme de politică internaţională, după ce fostul comisar european Gunther Verheugen a fost apostrofat la Cluj chiar în timp de primea titlul de doctor honoris causa al UBB.
Analiştii remarcă înmulţirea mesajelor de acest tip, care se împotrivesc globalizării, proces cu care se identifică FMI.
"În esenţă este vorba despre nişte mesaje antisistem, dar care ilustrează, pe lângă nemulţumire, şi dorinţa de implicare. Probabil că au legătură. E un grup de clujeni care întotdeauna se manifestă vocal faţă de astfel de subiecte, în special, legate de globalizare mai degrabă, decât de clasa politică românească sau democraţie", a precizat George Jiglău, politolog.
În urmă cu două săptămâni, mai mulţi tineri au protestat la UBB împotriva fostului comisar european, Gunter Verheugen, chiar în momentul în care acest primea titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii clujene. Tinerii au acuzat faptul că decernarea titlului a avut la bază o motivaţie politică.
"Mesajul anti-Verheugen avea legătură cu teme ecologiste, cu Roşia Montană, cu intervenţia străinilor în economia românească, un atac la adresa resurselor naturale, a sistemului de mediu din România ori aici FMI-ul face acelaşi lucru. Sunt unii care vin şi ne spun ce să facem, cum să ne guvernăm, în opinia lor şi a unei mari părţi a populaţiei, ne iau banii din salarii, din pensii", a mai arătat Jiglău.
Analiştii cred că implicarea tinerilor în astfel de acţiuni demonstrează interesul acestora faţă de politica autohtonă, dar i cea internaţională.