Misiunea Băncii Naţionale a României (BNR) este de a asigura funcţionarea sistemului bancar, dar nu are ca scop protejarea vreunei bănci sau a acţionarilor.
„Când băncile au avut pierderi, ele au fost suportate de acţionari. }inta BNR ţine de specificul activităţii bancare. Banii de credite vin de la deponenţi. Pentru BNR este extrem de important să se asigure că banii din credite sunt daţi înapoi nu pentru acţionari, ci pentru a fi restituite depozitele“, a spus viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu. În România există 3,8 milioane de persoane fizice debitori ai băncilor şi 17,1 milioane de depozite. Viceguvernatorul BNR a mai precizat că banca centrală şi-a asumat, alături de instituţiile statului, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, realizarea unui studiu de impact asupra sistemului bancar şi derularea unei dezbateri publice privind procesele colective împotriva băncilor pe clauze abuzive.
Reglementări unitare
Banca Naţională a României vrea ca procesele colective împotriva băncilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare să aibă cale de atac la Înalta Curte de Casaţie, ca o excepţie de la lege, potrivit viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
„Nu este nici o problemă să ai o primă instanţă la tribunal şi prin excepţie să ai cale de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, a spus Olteanu. Acesta a precizat că deciziile judecătoreşti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populaţie, având aplicare naţională, iar Înalta Curte ar putea asigura şi o practică unitară. Asociaţia Română a Băncilor a solicitat Ministerului de Justiţie ca în cazul proceselor privind clauzele abuzive să se permită o derogare, astfel încât ultima instanţă să fie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu Curţile de Apel, aşa cum predeve noul Cod Civil.
Legislaţie neclară
Guver