Orice persoană care a depăşit vârsta de 40 de ani trebuie să facă anual un control oftalmologic
Orice persoană trecută de 40 de ani şi care are rude de sânge bolnave de glaucom prezintă un risc major de boală glaucomatoasă ce debutează fără simptome şi reprezintă principala cauză de orbire, avertizează Doina Şelaru, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Bucureşti. Glaucomul este echivalent cu o creştere a presiunii în interiorul ochiului, ce duce la deteriorarea nervului optic. Întocmai ca la un infarct miocardic, ţesutul nervului otic nu mai este irigat suficient.
Sunt mai multe forme de glaucom: primar cu unghi deschis reprezentând majoritatea cazurilor (80%), cu unghi închis (20%). Galucomul cu unghi deschis este asimptomatic şi mai dificil de diagnosticat, în timp ce cel cu unghi închis are un debut brusc prin dureri mari de cap, senzaţie de vomă, diagnosticul punându-se mai uşor. Atât glaucomul cu unghi deschis, cât şi cel cu unghi închis sunt dobândite. Există şi glaucomul congenital, când copilaşul vine pe lume cu această afecţiune. Sunt cazuri rare, aşa-zisul “ochi de bou”, ochi mărit, care atrage atenţia pediatrului şi permite intervenţia rapidă a specialistului.
Glaucomul este deseori asociat cu o creştere a presiunii intraoculare, dar poate exista şi atunci când presiunea este normală. Şi invers putem avea o presiune intraoculară mare fără însă a avea glaucom. Limitele presiunii intraoculare considerate normale sunt între 12-13 mm/Hg şi 20-21 mm/Hg. Dacă variaţiile între aceste limite sunt peste cinci la măsurătorile efectuate dimineaţa şi seara, dar şi între valorile de la cei doi ochi este un prim semnal că este vorba de glaucom. Medicul specialist procedează la o monitorizare atentă a pacientului pentru a elabora o curbă a valorilor minime şi maxime, prin măsurători succesive, are nevoie de aparate sp