Odată cu intrarea în insolvenţă, dar mai ales în perioada premergătoare implementării unui plan-fantomă de reorganizare şi restructurare, compania Hidroelectrica s-a transformat într-un câmp de bătălie pe care s-a dus o luptă pentru supravieţuire din care au scăpat teferi doar cei cu suficientă susţinere din partea factorilor decizionali. Eficienţa nu a fost un criteriu după care au fost aleşi cei care au rămas în slujba mastodontului hidroenergetic, ci au primit nepotismul şi favoritismul. La Târgu-Jiu, directorul general şi şefa biroului personal au decis soarta angajaţilor, salvând de la disponibilizare în primul rând rudele şi prietenii, chiar dacă în unele cazuri întreaga familie îşi câştigă existenţa prestând pentru Hidroelectrica.
Angajaţi „vânaţi” prin spital
Persoanele disponibilizate de la Hidroelectrica Târgu-Jiu au fost stabilite de către tandemul George Cătălin Tilea – Anca Adina Popescu. Surse din cadrul unităţii susţin că eminenţele cenuşii, mai exact directorul general şi şefa de personal, lucrau în special în weekenduri, când nimeni nu putea să le tulbure aranjamentele.
Pentru a-şi putea pune la adăpost preferaţii, ceilalţi directori nu au fost consultaţi de către cei doi atunci când au fost întocmite listele de disponibilizări şi nici nu au fost luate în calcul criterii minime care să ducă la eficientizarea activităţii societăţii, care acum se zbate în insolvenţă. Cei doi au pornit un război rece împotriva oamenilor cu care au lucrat până atunci, dar care trebuia să plece pentru a asigura locurile de muncă favoriţilor. Pentru ca angajaţii vizaţi de disponibilizare să nu găsească vreo chichiţă care să le securizeze postul, au fost luate şi măsuri cel puţin inumane. Unul dintre cei trecuţi pe „lista neagră”, Ion Bălăşan, s-a îmbolnăvit după ce a aflat vestea şi a fost internat în spital, dar serviciul personal l-a hăituit c