Anul trecut, peste 100 de persoane care s-au internat în spitalele din Neamț s-au externat cu infecții căpătate în spital. Medicii epidemiologi spun că numărul lor este mai mare, dar multe secții nu raportează infecțiile intraspitalicești.
În 2012, peste 100 de persoane care s-au internat în spitalele din județul Neamț au plecat acasă cu infecții urinare sau infecții ale pielii. Și asta după ce au căpătat infecția în spital în urma contaminării cu o bacterie existentă aici. Cum este posibil? Igienizarea și dezinfectarea holurilor și saloanelor doar de dragul de a da cu mopul, lipsa supravegherii epidemiologice sau prezența pacienților neîngrijiți, toate acestea fac din infecțiile nozocomiale (intraspitalicești) încă o realitate în mai toate spitalele din România. Dincolo de statistici, medicii epidemiologi spun că numărul infecțiilor intraspitalicești declarate ar putea fi mult mai mare, însă unele secții preferă să ascundă cifrele reale.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, în anul 2012, în spitalele din județ s-au înregistrat 116 cazuri de infecții nozocomiale. Dintre acestea, 15 s-au înregistrat la Spitalul Municipal de Urgență Roman, iar două la Spitalul de Psihiatrie “Sfântul Nicolae” Roman. Cele mai conștiincioase secții care au raportat aceste infecții, adică acolo unde depistarea lor a fost mai activă, au fost secțiile Nou-născuți, cu 57 de raportări, Urologie, cu 23 de raportări, Neurologie, cu 11 raportări, ATI, cu șapte raportări.
“Din punctul nostru de vedere, dacă raportăm la numărul total de pacienți din județ internați, cifra nu este chiar așa de mare. Suntem pe drumul cel bun, în sensul că este important ca aceste cazuri să fie identificate și raportate, pentru ca, apoi, să se aplice protocolul epidemiologic în astfel de cazuri. Din păcate, încă mai există secții care refuză să raporteze aceste infecții.