Acum câţiva ani, pentru o navigare comodă pe internet am cumpărat o tabletă. Manevrând-o, am obsevat că poate fi folosită şi ca suport pentru cărţile în format electronic, dar mult timp am rămas reticent. Am continuat să prefer foşnetul paginilor, mirosul lor de celuloză şi clasicele semne de carte : nu te poţi debarasa lejer de tarele copilăriei.
De curînd mi-am luat inima în dinţi şi am hotărât să parcurg până la capăt prima mea carte de pe tabletă. Şi cum am rămas foarte încântat că azi am reuşit să o termin, fiind întrutotul hotărât să-mi continui pelerinajul electronic, aş vrea să împărtăşesc câteva lucruri în legătură cu acest subiect, mai ales acelora care, ca şi mine până recent, încă sunt cuprinşi de prejudecăţi .
Primul lucru care mi-a plăcut este că am fost scutit de un drum până la librărie. Cartea se poate cumpăra extrem de simplu, făcându-ţi cont pe un site şi plătind cu cardul. De regulă, preţul este ceva mai mic decât cel practicat de librării iar în interval de unu - două minute eşti deja în posesia conţinutului ei şi poţi porni lectura . Am uitat să precizez, înainte de a o descărca cititorul are acces, în mod gratuit, la câteva zeci de pagini, pentru a-şi face o idee generală.
E adevărat, numărul scrierilor în format electronic este încă mic în raport cu acela existent în format clasic dar în mod cert, vrând-nevrând, în scurt timp proporţia se va inversa, inclusiv pentru lucrările în limba română.
Unii s-ar putea să considere un risc achiziţionarea de pe internet, în condiţiile în care fraudele electronice au luat amploare în toată lumea. Este însă o falsă problemă, frica fiind nejustificată dacă sunt luate măsurile de precauţie necesare. Cei care cumpără pe internet trebuie să nu uzeze de cardul de salariu sau de cel de economii ci să-şi procure altul, pe care să-l folosească numai pentru operaţiunile online. Acesta ar treb