Timp de două zile, Liceul „Alecu Russo“ din Orhei a găzduit deşfăşurarea schimbului de experienţă dintre elevii din România si Repubica Moldova, ambele ţări participante în cadrul proiectuluiAcademiei Şcolilor din Europa Centrală (ACES).
Proiectul are la bază obiectivulde a crea condiţii necesare pentru un dialog intercultural între elevi, dar şi cel de a crea o reţea permanentă de cunoştinţe comune, metode de învăţare şi inovaţie. Colaborarea Liceului „Alecu Russo“ cu Aces a început în luna octombrie2012 la Lasko, Slovenia, a continuat la Bucureşti, România, iar în perioada 4 - 5 martie 2013, circa 30 de elevi şi profesori ai liceului Teoretic „Alecu Russo“ şi ai Şcolii gimnaziale 129 din Bucureşti s-au întâlnit la Orhei pentru un nou schimb de experienţă, iar în luna aprilie acest proiect va culmina la Senec, Slovacia.
Evenimentul a început cu înmânarea ghioceilor şi mărţişoarelor în formă de opincuţe oaspeţilor, continuând cu demonstraţii ale galeriei de fotografii despre activităţile proiectului, prezentarea liceului şi a informaţiilor legate de comunitatea şcolară în condiţiile de lucru. Apoi, print-un joc numit ,,capul fierbinte a lui Dracula“, liceul-gazdă a pregătit terenul pentru lucrul în echipe. Atât elevii, cât şi profesorii au lucrat în patru grupuri pentru a definitiva produsele media create: Revista „Dracula – acum şi atunci“, Calendarul Dracula, Harta turistică Dracula şi piesa de teatru „Dracula reînvie“.
Lucrul pe echipe a creat o atmosferă armonioasă între participanţi. „Elevii şi-au demonstrat abilităţile învăţate pe parcursul proiectului prin prezentări creative a produselor finale – redactarea revistei, crearea unei coperte pentru calendar, aplicarea pe hartă a miturilor şi a adevărurilor, şi nu în ultimul rând, o piesă de teatru, regizată de Sergiu Burlescu, elev în clasa a XII-a.Ne-am simţit bine împreună şi pentru două zile