Respectabila ONU este puţin jenată în această săptămână, după ce un reprezentant american la Naţiunile Unite s-a plâns că unii diplomaţi vin în stare de ebrietate la negocieri, ceea ce începe să devină deranjant. Iritarea diplomatului american ar putea avea însă şi motive politice.
Joseph Torsella e supărat în primul rând pe negociatorii din Grupul 77, un grup în care se află 132 de state în curs de dezvoltare. Pe ei îi acuza că nu prea vin la reuniuni sau când vin sunt cam ameţiţi. Declaraţia lui îi face pe observatori să remarce că alcoolul e o prezenţă constantă la ONU. "Canadienii aduc sticle de whisky, francezii, sticle de vin", mărturiseşte un diplomat pentru The Atlantic Wire. "La un moment dat, unul dintre grefieri era atât de beat, încât am fost nevoiţi să îl înlocuim", spune alt diplomat.
ONU e oare pe cale să devină un cuib de beţivi? "Nici chiar aşa", răspunde un oficial, "cel mai grav e în perioada sărbătorilor, când discutăm despre bugetul organizaţiei. Se discută zi de zi, timp de trei săptămâni, iar negocierile se prelungesc până târziu în noapte". "Se bea, dar dacă eşti atât de tâmpit, încât să bei până nu mai poţi negocia, meriţi să pierzi", conchide un diplomat din Consiliul de Securitate.
Potrivit ziarului francez Le Figaro, ieşirea diplomatului american are şi o miză politică, pentru că el i-a acuzat în primul rând pe negociatorii grupului 77. Acest grup vrea să schimbe sistemul de vot la ONU, o schimbare care ar reduce influenţa marilor contributori, în primul rând a Statelor Unite, Germaniei şi Franţei.
Dacă se induce ideea că unii dintre negociatorii statelor în curs de dezvoltare ar fi mai înclinaţi către alcool, evident că ar deveni mai puţin credibili.
Respectabila ONU este puţin jenată în această săptămână, după ce un reprezentant american la Naţiunile Unite s-a plâns că unii diplomaţi vin în stare de e