Bancherii consideră că circa 70% dintre firmele care apelează la procedura insolvenţei o fac deoarece consideră că este "la modă" să realizeze un "haircut" (o reducere substanţială a datoriilor), dar această situaţie trebuie să înceteze. De cealaltă parte, ministrul economiei Varujan Vosganian susţine reorganizarea companiilor de stat prin această procedură, despre care consideră că "ajută la funcţionarea economiei şi nu la compromiterea ei". Între aceste puncte de vedere s-au derulat ieri discuţiile în cadrul seminarului "De la insolvenţă la restructurare: cum pot reveni în piaţă firmele cu ajutorul reorganizării judiciare", organizat de ZF.
Insolvenţele continuă să dea bătăi de cap mediului de business, în condiţiile în care circa 100.000 de firme au intrat în incapacitate de plată în ultimii cinci ani, iar ponderea celor care s-au însănătoşit sau au şanse să o facă nu depăşeşte 5-6%.
Situaţia dificilă va continua şi în acest an, când o serie de grupuri locale vor epuiza resursele care le-au ţinut în viaţă în ultimii ani, în timp ce statul, prin Ministerul Economiei, încurajează reorganizarea prin insolvenţă, după ce în ultimul an a deschis cutia pandorei prin declanşarea procedurii la Hidroelectrica şi Oltchim.
Aproape toate companiile de stat din portofoliul AVAS şi de la ANAF ar fi considerate insolvente la o analiză amănunţită, iar obligaţia autorităţilor este aceea de a revigora aceste companii şi de a le face privatizabile, a declarat ministrul economiei Varujan Vosganian în cadrul seminarului pe tema insolvenţei organizat de ZF, în parteneriat cu firmele RVA Insolvency, ZRP Insolvency, Five Advisory, BDO Business Restructuring şi SCA Stratulat Oncescu.
"La nivelul administraţiei de stat vom trata insolvenţa cu respectul cuvenit, ca o instituţie care ajută la funcţionarea economiei şi nu la com