Aproape 2.000 de copii se nasc anual cu maformatii la inima, insa, din pacate, doar 200 de cazuri sunt rezolvate in tara, iar pentru 40-50 se gasesc cu greu bani pentru tratament in strainatate, restul fiind sortiti mortalitatii infantile, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, semnaland un aspect ingrijorator, si anume faptul ca nu exista specialisti.
"In Romania, se nasc anual circa 2.000 de copii cu probleme cardiace si care ar avea nevoie de interventii chirurgicale pe inima. Din pacate, Romania nu poate sa rezolve decat circa 200 de cazuri, si acelea la Targu Mures, in majoritate, 99 la suta. Pentru circa 40-50 de cazuri, cu chiu, cu vai, mai gasim niste bani si la noi, si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa ii trimitem in spitale din strainatate, astfel ca unii dintre ei au o sansa mare sa se faca bine. Dar diferenta de copii nu mai are nicio sansa. Acestia sunt sortiti mortalitatii infantile", a spus Nicolaescu, la conferinta de bilant a campaniei pentru reducerea mortalitatii infantile "Bun venit pe lume", initiata de Salvati Copiii Romania, citat de Mediafax.
El a subliniat ca unele programe nationale de sanatate sunt in proces de reformare. "Suntem intr-un moment de reformare a programelor nationale de sanatate care, pana acum, cel putin asa cred eu si nu am argumente importiva, au fost facute din dorinta de a spune ca se face ceva. Nu au fost facute programe coerente, ale caror rezultate sa poata fi evaluate. Un exemplu poate fi programul national de de chirurgie infantila", a explicat demnitarul.
Ministrul a explicat ca a incercat rapid sa reformeze acest program, una dintre solutii fiind implicarea mai multor spitale. "Am incercat sa extindem rapid acest program de chirurgie cardiaca pediatrica la mai multe spitale din Romania. Avem astazi, la Spitalul 'Marie Curie', o sectia gata dotata. Este