Damian (APMGR): Clawback-ul din T4 conţine TVA, deşi Curtea Constituţională a decis că aplicarea unei duble impozitări este neconstituţională
Taxa clawback este, în continuare, o vulnerabilitate mare pentru producătorii de medicamente. Deşi din trimestrul patru al anului trecut ar fi trebuit să se excludă plata taxei pentru TVA, sumele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cuprind şi taxa pe valoarea adăugată, a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
El ne-a explicat că s-a primit o sumă pe care producătorii de medicamente ar trebui să o plătească. "Din calculele noastre şi din sumele primite, credem că taxa cuprinde şi TVA. Am întrebat Casa şi nu am primit niciun răspuns", a continuat Dragoş Damian, adăugând că legislaţia nu este clară nici după decizia Curţii Constituţionale.
De asemenea, reprezentantul asociaţiei a explicat că procesele prin care producătorii de medicamente contestă această taxă vor continua.
Ordonanţa de Urgenţă 77/ 2011, care cere introducerea plăţii unei taxe suplimentare pentru producătorii de medicamente, denumită taxa clawback, prevedea ca aceste companii să plătească această taxă la preţul final al produselor farmaceutice, fiind impusă astfel şi plata clawback-ului şi pentru TVA şi marja producătorilor şi farmaciilor.
În august 2012, însă, Ordonanţa de Urgenţă a fost modificată, eliminându-se din ultimul trimestru al anului trecut plata taxei şi pentru TVA.
CC a decis în februarie că dubla impozitare este neconstituţională
În plus, la începutul lunii februarie a anului curent, Curtea Constituţională (CC) a stabilit că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 77/2011 privind taxa clawback este parţial neconstituţională, întrucât se aplica o dublă impozitare pe medicamente. @N_