Pictorul Kani Alavi, născut în 1955 în Iran, stabilit din 1980 în Germania, a avut, în 1990, ideea tranformării fragmentelor din Zidul Berlinului într-o galerie în aer liber: East Side Gallery. Din cauza unor construcţii care urmează a fi ridicate această galerie urmează să dispară. Mii de oameni protestează împotriva acestui vandalism anti-cultural.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Aşa numita East Side Gallery are o lungime de 1300 de metri şi este vizitată anual de milioane de turişti care vin în capitala Germaniei. East Side Gallery este o porţiune nevătămată a zidului din Berlin, pictată de 118 artişti din întreaga lume.
Zidul Berlinului, ridicat pe data de 13 august 1961, pentru a stopa fluxul spre vest al fugarilor din răsărit, devenise simbolul divizării continentului european şi al războiului rece. Acest monument al ruşinii a încetat să mai existe începînd cu data de 9 noiembrie 1989, odată cu deschiderea frontierelor între Berlinul occidental şi cel răsăritean. În doar cîteva zile, bastionul despărţitor a dispărut din peisajul oraşului. Azi au mai rămas doar cîteva fragmente, protejate, care amintesc de această „cortină din fier-beton”, devenită pentru cei care au încercat să fugă din RDG o cursă a morţii.
Doar puţine locuri, unde se afla în trecut zidul, au fost marcate şi inscripţionate cu explicaţii istorice.
Artistul plastic iranian, Kani Alavi, a avut în 1990 ideea ca fragmentele rămase intacte să fie pictate în partea de est a oraşului. Invitaţiei de a transforma aceste fragmente într-o operă de artă colectivă au dat curs artişti din întreaga lume. Autorităţile din Germania de est, încă ne-unificată cu partea occidentală, au aprobat în cele din urmă realizarea acestui proiect.
Pentru această iniţiativă, Alavi a fost distins, în 2011, cu Crucea de merit al Republicii Federale Germania. Într-un interv