În ultima perioada, în atentia politistilor au intrat o serie de cazuri de furturi din locuinta si din curte, care au avut loc în mediul rural. În multe din aceste cazuri, în urma cercetarilor efectuate în teren de politisti, au fost identificati autorii si prejudiciile recuperate si predate partilor vatamate.
Politistii braileni reamintesc cetatenilor ca hotii profita de orice moment de neatentie sau neglijenta din partea lor si actioneaza cu rapiditate si precizie.
Un mod de operare frecvent întâlnit este acela al „prospectarii terenului” sub pretextul comercializarii diferitelor produse. Spunând ca vând diverse „chilipiruri”, promovate ca articole absolut necesare în gospodarie la preturi foarte avantajoase sau sub pretextul ca doresc sa cumpere fie grâne, fie bauturi alcoolice ori animale, presupusii comercianti patrund nu doar în curtea cetatenilor, ci chiar în casa acestora.
De obicei, actioneaza în grupuri de doua-trei persoane, fiind în superioritate numerica fata de cetateanul care, cu buna-credinta, le deschide usa casei. Acestia sunt foarte atenti la bunurile care se afla atât în curte, cât si în locuinta, evaluând dintr-o privire potentialul victimal al celui vizat.
Cu alte cuvinte, stiu exact ce vor sustrage si când. Daca reusesc sa-l deruteze suficient de tare pe cetatean, cu întrebari sau explicatii despre obiectul tranzactiei, atunci actioneaza pe loc, sustragând bani sau obiecte de mici dimensiuni. Daca situatia nu le este „favorabila”, hotii urmaresc momentul în care proprietarul nu este acasa si revin pentru a sustrage diverse bunuri de valoare.
Politistii atrag atentia cetatenilor sa nu confunde ospitalitatea cu naivitatea si sa tina poarta încuiata, chiar daca sunt acasa, sa evite discutiile cu agentii comerciali care practica sistemul de vânzari „din usa în usa” sau, daca accepta astfel de s