Interdictiile la exporturile de gaze au fost eliminate printr-un ordin comun al Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Acest ordin abroga un alt ordin din 2011 (Ordinul 1284/27/160/2011) care obliga operatorii sa livreze pe piata romaneasca intreaga cantitate de gaze din productia interna. Teoretic, in urma abrogarii acestui ordin, pot demara si exporturile. Practic, este mai dificil. Reamintim ca autoritatile de la Bruxelles au demarat, in noiembrie 2012, o procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze.
In prezent, exportul fizic de gaze nu este posibil din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria (Arad-Szeged), prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria (Giurgiu-Ruse) si Republica Moldova (Ungheni-Iasi), sunt in faza de proiect. Cel mai avansat este proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. Potrivit ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, in luna mai ar putea demara lucrarile la gazoductul Ungheni-Iasi, urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2013. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania.
Mai exista o metoda de export, mai putin cunoscuta, si care se face prin documente, fara transportul fizic al gazului. "In legislatia noastra adoptata anul acesta, Legea energiei si a gazelor, si in urma angajamentelor in fata FMI, avem prevazuta posibilitatea exportului si importului de gaze, in sensul ca nu se poate exporta fizic, pentru ca nu avem conducta, dar pe documente se poate