Economia României devine mai puţin atractivă pentru noi investiţii, odată cu majorarea costurilor forţei de muncă. Institutul Naţional de Statistică anunţă creşterea acestui indicator economic cu 1% în ultimul trimestru din 2012.
Creşterea costurilor cu forţa de muncă a fost şi mai mare, dacă este luată în calcul perioada similară din anul anterior. Concret, Institutul de Statistică anunţă că e vorba de o majorare cu 7,61%, comparativ cu perioada octombrie-decembrie din anul 2011.
Cât priveşte trimestrul patru 2012 în comparaţie cu cel anterior, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative majorări înregistrându-se în construcţii (6,47%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,60%) şi comerţ (4,13%).
Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,92%), alte activităţi de servicii (-7,18%) şi industria extractivă (-6,61%).
Cât priveşte sectorul bugetar, costul a crescut faţă de trimestrul precedent în sănătate şi asistenţă socială (3,39%) şi a scăzut în învăţământ (-8,21%) şi administraţie publică (-1,15%). În învăţământ, scăderea a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, din cauza începerii unui nou an şcolar, anunţă INS. Raportat la perioada similară din 2011, în sectorul bugetar, ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, costul orar al forţei de muncă a crescut în administraţie publică cu 16,31%, în sănătate şi asistenţă socială cu 14,30% şi în învăţământ cu 13,41%.
Economia României devine mai puţin atractivă pentru noi investiţii, odată cu majorarea costurilor forţei de muncă. Institutul Naţional de Statistică anunţă creştere