Ioan Sallai, primarul comunei clujene Sic, este colaborator al fostei Securităţi, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Sallai, aflat la al şaselea mandat, ar putea fi acuzat de fals în declaraţii.
Primarul din comuna clujeană Sic, Ioan Sallai, a primit la începutul lunii noiembrie 2011 verdictul de "colaborator al Securităţii" de la Curtea de Apel Bucureşti. Sallai a fost recrutat de Securitate în 1984, şi a trebuit să raporteze despre "problema naţionaliştilor maghiari". Potrivit documentelor CNSAS, Sallai s-a ocupat de "supravegherea persoanelor cu antecedente penale şi politice şi documentarea activităţii unor persoane naţionaliste maghiare din comună şi a activităţilor desfăşurate de turiştii străini care frecventează des comuna Sic, în special cei din Republica Populară Ungaria". Recursul făcut de Ioan Sallai la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) s-a judecat în 5 martie 2013, adică în urmă cu o zi, iar magistraţii instanţei supreme au menţinut hotărârea Curţii de Apel Bucureşti. Ioan Sallai este primul edil clujean declarat definitiv drept colaborator al temutei Securităţi în regimul comunist. În ceea ce priveşte declaraţia pe proprie răspundere, potrivit căreia nu a fost colaborator al Securităţii, pe care orice candidat a fost obligat să o dea, Sallai a spus, imediat după ce a fost reales primar, în iunie 2012, că îl priveşte ceea ce a scris şi că are dovezi că nu a fost „turnător".
„Nu se va pronunţa niciodată nimic la Înalta Curte, nu se va menţine sentinţa Curţii de Apel Bucureşti. Subiectul ăsta nu mai e de actualitate, nu ştiu de ce vă tot interesează", a declarat Sallai înainte de a se pronunţa sentinţa definitivă. Acum, după ce a aflat decizia definitivă în ceea ce îl priveşte, primarul susţine că e vorba de o „lucrătură politică". „Nu am fost niciodată colaborator. Încerc să văd ce