Margareta Pogonat, actriţa care a cucerit publicul cu interpretarea sa din filmul „Actorul şi săbaticii”, în care a jucat alături de Toma Caragiu, împlineşte miercuri 80 de ani.
Artista s-a născut pe 6 martie 1933, la Iaşi, mama sa fiind, de asemenea, o actriţă renumită a vremurilor respective, iar tatăl său, om politic.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1959, la clasa profesorului Alexandru Finti, după care şi-a făcut debutul pe cu piesa „Două lozuri”, în care a jucat impreună cu Grigore Vasiliu Birlic.
O perioadă de timp a colaborat cu Teatrul de Stat din Botoşani, Teatrul Naţional din Iaşi şi Teatrul de Stat din Ploieşti.
Începând cu anul 1974 şi până în anul 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, unde a fost distribuită în piese precum „Patru lacrimi” (de Viktor Rozov), „Oameni feluriţi” (de Anton Holban), „Sentimente şi naftalină” (de Sidonia Drăguşanu) şi „Omul care face minuni” (de Radu F. Alexandru).
În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii” (în regia lui Dinu Negreanu), în care jucau şi Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterie. Au urmat multe alte roluri, printre care cele din peliculele „Două lozuri” (1957), „Lumină de iulie” (1963), „Meandre” (1966), „Legenda” (1968), „Tinereţe fără bătrâneţe” (1968), „Pope Joan” (1972), „Zestrea” (1972) şi „Trei scrisori secrete” (1974).
*Secvenţă din filmul "Meandre" (1966)
În anul 1975, Margareta Pogonat a fost distribuită în filmul „Actorul şi sălbaticii”, regizat de Manole Marcus, şi distins cu două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN). Scenariul scris de Titus Popovici contura conflictul dintre Costică Caratase – personaj inspirat de personalitatea celebrului actor