Instituţiile statului ar putea scăpa de restricţiile de a angaja un bugetar la şapte plecaţi, dacă propunerea senatorului Liviu Pop aprobată, ieri, de Comisia senatorială pentru muncă va trece şi de votul Camerei Deputaţilor, forul decizional.
„În condiţiile în care cheltuielile de buget de personal sunt prevăzute în legea bugetului de stat, lucrurile sunt foarte simple: se vacantează un post, există buget, se scoate la concurs. Nu e nevoie să se vancanteze şapte posturi pentru a angaja o persoană”, şi-a motivat Liviu Pop decizia de a amenda Ordonanţa de Urgenţă 84/2012.
Senatorul Liviu Pop a explicat că a propus acest amendament în numele corectitudinii, având în vedere că România a reuşit să îşi respecte angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte reducerile de angajaţi din sectorul bugetar, la acest moment plafonul fiind depăşit cu aproape 2.000 de persoane.
Liviu Pop a propus deblocarea posturilor bugetarilor
„Trebuie să fim corecţi. În condiţiile în care există buget, se pot face aceste angajări. Noi avem prin angajamentele cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI prevederea că în anul 2013 nu trebuie să depăşim 1.187.000 de bugetari. În momentul de faţă, din datele pe care le-a prezentat Ministerul de Finanţe, acest plafon e depăşit cu 1.833, deci foarte, foarte puţin”, spune Liviu Pop.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea salariilor din sectorul bugetar, dar şi a unor alte măsuri fiscal-bugetare a ajuns la Comisiile reunite pentru muncă şi buget de la Senat cu prevederea menţinerii hotărârii ca pentru fiecare funcţionar care urmează să fie angajat în sectorul bugetar să fie eliberate mai întâi şapte posturi. Decizia de a bloca ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice a fost parte din înţelegerea pe care a încheiat-o România cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană privind reducerea numărului