România se confruntă în ultima perioadă cu "dilemele" pe care politicienii de la Bruxelles le au legat de acceptarea ţării noastre în Schengen. În timp ce liderii Europei anunţă pe rând că amână acceptarea României în spaţiul Schengen, politicienii de la Bucureşti răspund cu declaraţii care pot deterioara relaţiile cu Bruxelles-ul.
„Putem trăi şi fără Schengen! a exclamat victorios ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, acompaniat şi de primul ministru, şi de preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Câţiva s-au supărat auzindu-i, dar n-au dreptate. Ce, au spus respectivii vreun neadevăr? Deloc! Bineînţeles că putem trăi şi fără Schengen, aşa cum putem trăi chiar şi fără Uniunea Europeană. Putem trăi şi marginalizaţi, îndobitociţi, corupţi, cu un prim-ministru plagiator, cu miniştri trimişi în judecată pentru corupţie; putem trăi şi cu un CSM supus presiunilor politice şi aşa mai departe. Putem trăi, am trăit aşa neam-de-neamul nostru, iar cei peste 66% dintre votanţi, care au ales USL la ultimele alegeri, n-au decât să jubileze – România, cică, nu mai stă în genunchi, ci îşi cere drepturile apăsat: gata, nu mai suntem o colonie a lui Barroso-Merkel ca pe vremea lui Băsescu-Boc!“ (fragment din editorialul lui Cornea, 5 martie, Revista 22)
Andrei Cornea este profesor universitar la Facultatea de Litere, în cadrul Universităţii din Bucureşti, şi colaborator al revistei „22". A activat de-a lungul timpului în cadrul mai multor muzee sau institute, în domeniul universitar dar şi în mass-media, fiind cunoscut mai ales pentru analizele sale poltice.
Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online "Dezbaterile României libere" pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fi