Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca (IML Cluj-Napoca) anunţă, într-un comunicat, că acele şase capete umane erau, de fapt, materie de studiu pentru studenţii medicinişti şi că nu s-a produs nicio profanare.
Conducerea IML Cluj susţine că are încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca în baza căruia se desfăşoară activităţi didactice şi ştiinţifice.
„Aceste activităţi includ serviciile pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare stiinţifică medicală.
Subliniem faptul că toate aceste activităţi se desfăşoară cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legale în vigoare. Catedrele de anatomie, de anatomie patologică şi serviciile de prosecturi şi anatomie patologică pot prelua, în scop didactic şi ştiinţific, cadavrele nerevendicate într-o perioadă mai mare de 10 zile după deces sau cele fără aparţinători, în temeiul dispoziţiilor art. 19 lit. c din Legea nr. 104 / 2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului.
Menţionăm că toate procedurile efectuate asupra cadavrelor în discuţie au avut exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia Chirurgica „Durante Scacchi” din Italia“, se arată în comunicatul legiştilor clujeni.
Aceştia susţin că nu este vorba de nicio profanare de cadavre, ci doar de studiu ştiinţific.
Comunicatul a venit după ce pliţiştii clujeni au început o anchetă, miercuri, în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj. Plângerea făcea referire la de