Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, legea lustraţiei, care prevedea limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele ce au făcut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist şi care a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, informează Mediafax.
Deputaţii jurişti au reexaminat legea ca urmare a deciziei din 2012 a Curţii privind neconstituţionalitatea acesteia.
Vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a propus respingerea propunerii legislative.
"După 22 de ani (...), ca să mai poţi să condamni nişte fapte şi să interzici nişte drepturi ale unor oameni contrar Convenţiei europene a drepturilor omului, eu cred că este anormal şi atunci trebuie să ne asumăm trecutul, să ne ştim prezentul şi viitorul să fie cu totul altfel. Prin urmare, vă propun respingerea proiectului de lege", a spus Nicolae-Ciprian Nica, iar propunerea sa a fost aprobată de comisie.
Legea urmează să fie supusă votului plenului.
Senatul a respins în februarie 2013 legea lustraţiei ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestei legi.
Curtea Constituţională a decis, pe 28 martie, că Legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist, este neconstituţională.
Curtea Constituţională (CC) arată că în cazul Legii lustraţiei - declarată neconstituţională în ansamblul său în iunie 2010 - se impunea iniţierea unui nou proiect de lege sau a unei noi propuneri legislative care să parcurgă toate fazele procesului legislativ.
Mai mult, Curtea Constituţională subliniază faptul că Parlamentul nu a respectat prevederile constituţionale referitoare la deciziile CC în cadrul controlului de constituţionalitate a