Un proiect de hotărâre de guvern supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii stabileşte sursele de finanţare pentru programele naţionale de sănătate.
Astfel, programele de sănătate publică, cum ar fi cel de HIV/SIDA sau cel de tuberculoză urmează să fie finanţate în perioada 2013/2014 din bugetul de stat, în timp ce programele curative, cum este considerat programul naţional de oncologie, vor beneficia de finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit documentului, vor fi redefinite atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi cel al CNAS în ceea ce priveşte finanţarea, gestionarea resurselor şi derularea programelor naţionale de sănătate.
Mai precis, Ministerul Sănătăţii îşi va asuma responsabilitatea pentru prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile (vaccinare, HIV, tuberculoză, infecţii nosocomiale), pentru prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor precum cancerul de col uterin, bolile mintale, transplantul de organe şi bolile endocrine. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va fi responsabil de promovarea unui stil de viaţă sănătos. În plus, va asigura servicii de sănătate publică specifice precum transfuziile de sânge, dar şi sănătatea mamei şi copilului.
De cealaltă parte, bugetul CNAS va finanţa programele de sănătate curative care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, printre care programul naţional de boli cardiovasculare, cel de oncologie sau cel de diabet zaharat. De asemenea, protezele auditive ale pacienţilor vor fi asigurate, în continuare, de către CNAS.
Totodată, hotărârea de guvern prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Programe, ca structura independentă în cadrul Ministerului Sănătăţii, organizarea licitaţiilor centralizate de către minister, dar şi armonizarea mecanismului d