Campania de înregistrare a cererilor pentru subvenţie la centrele APIA, începută la 1 martie, nu se desfăşoară tocmai conform graficului, din 2.500 fermieri programaţi sosind cu 1.000 mai puţini în primele cinci zile.
Agricultorii care deţin teren, în arendă sau în proprietate, au la dispoziţie o lună şi jumătate să depună solicitările pentru plăţile pe suprafaţă şi pe cultură la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA). Cei aproximativ 44.000, arondaţi la cele şase centre locale şi centrul judeţean (ultimul pentru fermierii care deţin suprafeţe mai mari de 50 hectare), sunt programaţi pe zile şi ore, însă cel puţin în primele zile acest program n-a fost respectat. Nu este însă o surpriză pentru lucrătorii APIA, care ştiu că în ultimele zile centrele sunt luate cu asalt.
Până ieri, doar aproximativ 1.500 dintre cei 2.500 de fermieri programaţi pentru acest interval s-au prezentat cu documentele. În perioada 1 martie - 15 mai, cei care nu respectă programarea pot solicita o reprogramare, pentru perioada 15 mai - 10 iunie, când de asemenea se mai pot depune solicitări, se percep însă penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.
Identificarea parcelelor on-line, deocamdată un vis frumos
Funcţionarii APIA au desfăşurat, înainte de campania de primire a cererilor pentru subvenţie, şi o alta de informare în localităţi. De altfel, fermierii care nu au primit prin poştă invitaţia pot consulta la primărie lista cu programările la centre. În campania de informare li s-a spus şi cum pot să-şi identifice on-line parcelele, folosind aplicaţia IPA On-line, însă până acum nu se poate trage concluzia că agricultorii chiar s-au folosit de această posibilitate, pentru că în cele mai multe cazuri vin să identifice pe harta digitală tot la APIA terenurile deţinute.
Agricultorul se prezintă la centru, aşa cum se indi