La Muzeul Antipa, acum vreo 3 ani, în faţa unei familii de gorile, îi explic fiului meu: "El este tatăl, ştiu că e mascul pentru că are penis". Şi copilul mă completează, în gura mare, spre deliciul tuturor adulţilor din jur: "Da, dar uite, are şi puţă".
Ca părinte, ai avut şi tu dilema asta: cum ar trebui să îmi învăţ copilul să-şi denumească părţile intime? Nu este ceva ce se discută în gura mare la televizor, nu se scrie în revistele dedicate şi poate mult prea puţine cărţi de parenting te învaţă. Dar intervine aici şi propria fereastră comportamentală. Îţi este comod să spui penis sau vagin? Dacă te simţi stânjenit, starea ta se va transmite şi ea copilului.
Ştiu că se practică, însă eu nu m-aş simţi confortabil să îi spun unei fetiţe de doi ani că are “vagin”. Cu atât mai mult cu cât nici măcar nu e corect anatomic. Vaginul este în interior, iar copilul mic vrea să ştie cum se numeşte partea corpului pe care o vede. Poate vulvă? Nu am încă fetiţă, aşa că mai am timp să mă gândesc. Iar băieţelul meu a învăţat încă de la creşă că fetiţele au păsărică, astfel încât asimilarea termenului a luat-o înaintea analizei mele.
În cazul lui, acum mai bine de 5 ani, recunoscându-mi propriile limite, am decis să folosim iniţial un termen cu care să ne simţim cu toţii bine. Şi i-am zis puţă. Sincer, azi chiar cred ca este cea mai bună decizie de compromis pe care o puteam lua în acel moment.
Pentru că, de-a lungul timpului, am auzit tot felul de denumiri şi porecle ciudate, care ar fi şi amuzante dacă nu te gândeşti, de exemplu, că ar ajunge copilul de râsul clasei când ar repeta cuvântul la şcoală.
Pentru fetiţe: cristinica, prinţesica, floricica, ţuţurica, piersicuţa, buburuza, gogoşica.
Pentru băieţi: ciucurel, clopoţel, şoricel, ghiocel, mormoloc, guguştiuc.
Le spunem denumirile corecte pentru ochi, urechi, nas, mână, picior. De