Cele mai multe nominalizări pentru premiile Uniunii Teatrale din România aparţin Teatrelor Naţionale din Bucureşti şi din Sibiu, cu opt şi, respectiv, şase selecţii la principalele categorii
În fiecare an, se iscă discuţii aprige după anunţarea nominalizărilor la premiile UNITER, cele mai importante distincţii ale breslei teatrale. Există deja o falie între teatrul subvenţionat de stat cu sume deloc neglijabile şi
tinerii artişti independenţi care se luptă să supravieţuiască, jucând în spaţii neconvenţionale.
Aceştia din urmă joacă cu bani puţini, obţinuţi pe cont propriu, şi fac spectacole care depăseşc de multe ori prin calitatea lor producţiile Naţionalelor (care primesc bani de la Ministerul Culturii) sau ale teatrelor locale subvenţionate de către autorităţile locale. De ani buni, producţiile independente sunt în cea mai mare măsură neglijate de juriile UNITER, care selecţionează şi iau în calcul doar producţiile teatrelor instituţionalizate.
La Premiile UNITER din 2013, care se vor desfăşura luni, 13 mai, la Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, au fost nominalizate la categoria Cel mai bun spectacol trei producţii de la două Teatre Naţionale: două spectacole ale Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, „Călătoriile lui Gulliver“ şi, respectiv, „Platonov“, şi una a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), „D’ale noastre“. Silviu Purcărete este nominalizat la categoria Cel mai bun regizor tot pentru un spectacol de la Sibiu, alături de Radu Afrim şi de Alexandru Dabija pentru două producţii ale TNB.
Astfel, dintre toate nominalizările, la şapte categorii principale sunt opt nume şi producţii ale Teatrului Naţional din Bucureşti, care în plus va mai lua şi un premiu de excelenţă din partea Senatului UNITER pentru conceperea şi „realizarea excepţională a programului Caragiale 2012“.
Ion Caramitru, direc