Masurile adoptate in Europa in vederea limitarii recompenselor financiare exagerate au incurajat social-democratii de pe intregul continent, acestia militand impotriva lacomiei din lumea financiara.
Sunt vremuri grele pentru europenii cu salarii mari, scrie Der Spiegel. Recent, Uniunea Europeana a decis sa limiteze bonusurile acordate bancherilor, masura urmand sa afecteze cateva mii de angajati ai bancilor numai in Londra. Astfel, bonusurile bancherilor vor fi plafonate la salariul pe un an, insa acestea pot creste pana la salariul pe doi ani, cu aprobarea actionarilor. In continuare, noua legislatie trebuie sa fie aprobata de ministrii din UE, lucru considerat doar o formalitate.
De asemenea, elvetienii au aprobat, prin referendum, limitarea retributiilor exorbitante primite de membrii Consiliilor de Administratie si directorii executivi.
Cele doua decizii reflecta noul sentiment predominant in regiune. Daca sumele uriase cu care sunt recompensante conducerile companiilor din diverse sectoare de activitate erau odata considerate un dat al economiilor de piata, acesta gandire nu mai este acceptata in prezent.
In intreaga Europa, politicienii de stanga si-au manifestat aprecierea fata de vestile venite de la Bruxelles si Berna.
"Totul este parte a luptei impotriva unei lumi financiare care a innebunit si careia nu-i mai poate fi permis sa-si impuna propriile reguli in economie", a spus Harlem Desir, liderul socialistilor francezi.
In Germania, opozitia social-democrata a fost la fel de entuziasmata. Deputatul social-democrat Joachim Poss a afirmat ca Germania ar trebui sa coboare mai mult limitele aprobate de UE si sa extinda masura si in alte domenii.
In anii 1990, social-democratii au facut eforturi pentru a se detasa de imaginea de partid al clasei muncitoare, iar distributia avuti