În ultima săptămână a lunii februarie, cinci profesori ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, alături de reprezentanţi ai unor unităţi de învăţământ din Turcia, Ungaria, Polonia, Olanda şi Marea Britanie, au participat, în Ungaria, la o întâlnire din cadrul unui proiect Leonardo da Vinci, la care liceul sucevean este partener.
Proiectul are ca titlu „Integrarea elementelor culturale şi a cunoştinţelor despre sănătate în educaţia profesională a alimentaţiei” şi are drept scop promovarea alimentaţiei sănătoase în rândul tinerilor, delegaţia română prezentând printre altele reţete tradiţionale din Bucovina.
Echipa din Suceava a fost formată din coordonatorul proiectului, Petruţa Crăiţa Buda-Niga, directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, şi profesorii Mihaela Darie, Monica Lepcaliuc şi Violeta Iacentiuc.
Întâlnirile de lucru au avut loc în sediul Facultăţii de Inginerie din Szeged.
Prof. dr. ing. Emilian Sahleanu, coordonatorul proiectului la nivel naţional, a declarat că „profesorii români au avut discuţii cu partenerii din celelalte ţări, discuţii referitoare la cele mai eficiente metode de conştientizare a tinerilor”.
A treia etapă din cadrul proiectului se va desfăşura în cursul lunii mai, la Utrecht, în Olanda, oraşul Suceava urmând să fie gazdă a proiectului anul viitor, în luna martie.
„Proiectul a fost conceput ca urmare a creşterii îngrijorătoare a numărului de cetăţeni europeni obezi, în condiţiile în care statisticile spun că în România un copil din trei este supraponderal. Unul dintre factorii favorizanţi ai acestei situaţii este consumul de alimente nesănătoase, obiceiuri alimentare de tip fast food şi lipsa de reacţie a şcolii româneşti pentru a răspunde prin educaţie acestor provocări”, a declarat Petruţa Crăiţa Buda-Niga.
În ultima săptămână a lunii februarie, cinci profesori ai Col