Camera Deputaților a modificat Legea Educației prin ordonanță de urgență, astfel încât prevederea referitoare la gimnaziul de cinci ani nu mai este valabilă.
Clasa a IX-a va rămâne în continuare la liceu. Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 223 de voturi pentru, 90 de voturi împotrivă și 5 abțineri, OUG 92/2012 privind unele măsuri în domeniul învățământului, stabilind, între altele, revenirea clasei a IX-a la liceu. Parlamentarii au schimbat, cu această ocazie, o prevedere din vechea Lege a Educației, care urma să ducă la trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Măsura din Legea Educației i-ar fi afectat pe elevii care se află acum în clasa a V-a, iar în 2016 ar fi studiat în clasa a IX-a. “Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri, care nu este în Ordonanța 92 (privind luarea unor măsuri în domeniul învățământului și cercetării – n.red.), este problema clasei a IX-a. Dacă ar fi mutată la școlile generale, am avea cu 25% mai puține spații în licee, iar în gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare”, a declarat Ministrul Educației, Remus Pricopie. Modificarea s-a făcut prin multe amendamente la Ordonanța 92.
“Din punctul meu de vedere, atât ca profesor de liceu, cât și ca inspector general adjunct, menținerea clasei a IX-a la liceu este o măsură potrivită pentru că, cel puțin deocamdată, nu suntem pregătiți pentru schimbare. Este vorba atât de problema spațiului la școlile generale, cât și de problema încadrării cu personal didactic care să predea la gimnaziu”, a spus inspectorul școlar general adjunct Gabriela Banu.
Inițiativa ministrului Educației este susținută și de sindicatele din învățământ. “Noi considerăm că este o măsură corectă, în acord cu ceea ce am constatat și noi din consultările cu profesorii, cu părinții. După clasa a IX-a, elevii vor putea opta, ca și ac