Aşa cum arătam în articolul anterior, chestiunea esenţială ridicată de intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă (NCPC) este dacă momentul la care a început să se aplice şi modificările multiple, parţial surprinzătoare,aduse noii legi, pot cauza probleme sau incidente majore în justiţia civilă.
Răspunsul meu la această întrebare este un ferm nu. Mai exact, nu cred că vom asista la incidente majore, la convulsii de orice fel sau blocaje în activitatea instanţelor civile. După cum, în egală măsură, sunt convins că aplicarea NCPC nu va aduce pe parcursul anului 2013 (şi nici pe termen scurt, în perioada imediat următoare) niciunul din efectele benefice aşteptate.
Motivele care sprijină răspunsul optimist în ceea ce priveşte posibilele probleme majore,mai precis, lipsa lor, generate de intrarea în vigoare a Codului, sunt următoarele:
Problema necunoaşterii legii de către justiţiabili reprezintă una dintre problemele majore cu care s-a confruntat şi se va confrunta justiţia noastră. Efect al unei mentalităţi păguboase şi al lipsei culturii juridice profesioniste, justiţiabilul român nu cunoaşte, în general şi de cele mai multe ori, legea, inclusiv procedura civilă. Din această perspectivă, este lesne de înţeles de ce necunoaşterea legii noi nu poate avea un impact mai mare sau mai sever decât necunoaşterea legii vechi. Desigur, dincolo de această stare a lucrurilor, există o minoritate numeroasă - corporaţii, persoane juridice a căror structură include personal calificat din punct de vedere juridic -şi profesioniştii, ale căror eforturi susţinute, de asimilare a noii reglementări, vor duce la aplicarea adecvată a acesteia.
Al doilea argument îl reprezintă posibilitatea utilizării "butonului de urgenţă" de către legiuitor, şi anume modificarea legislaţiei. Intrarea în vigoare a Codului a fost posibi