Meşterii din zona rurală de nord-vest a României vor fi promovaţi în străinătate şi pe plan naţional printr-o platformă online şi prin finanţări de la World Vision.
Organizaţia World Vision România îşi propune să elimine intermediarii care iau produse ieftine de artizanat din satele Clujului şi le vând scump în străinătate. Primul pas va fi un portal pe internet care să promoveze creaţiile meşteşugarilor locali, iar persoanele interesate să le poată achiziţiona direct de la producător.
„Site-ul se va numi Târgul de la Sat şi va fi lansată în această lună. Vor fi expuse atât produsele, cu descrieri şi cu preţuri, cât şi o prezentare a meşteşugarilor care le-au realizat. Nu va fi un magazin online, cu coş de cumpărături, pentru că noi nu putem elibera factură. Astfel, dorim să eliminăm, de exemplu, intermediarii care cumpără ieftin mărgelele confecţionate la Mera, unele dintre cele mai solicitate produse, şi le revând ulterior la preţuri mai mari, în Ungaria. În acest mod meşteşugarii locali vor putea să fie cunoscuţi şi în străinătate", susţine coordonatorul proiectului, Ghiţă Todică. În paralel, iniţiatorii acestui proiect vor lua legătura cu proprietarii de pensiuni din zonă pentru ca produsele confecţionate aici să fie comercializate şi prin viitoarea reţea de unităţi turistice înfiinţată în acest scop. O altă componentă a programului „Atelierul de meşteşuguri" o reprezintă o serie de cursuri pentru dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor antreprenoriale ale meşterilor populari din regiune, prin care 30 de proiecte selectate la final vor beneficia de finanţări de până la 7.500 de lei, atât pentru afaceri noi, cât şi pentru cele existente. Din aceşti bani creatorii îşi vor putea cumpăra materie primă, utilaje pe persoană fizică autorizată, asociaţie familială ori asociaţie, pot să îşi facă ateliere sau magazine clasice ori pe internet. Primele grup