Comparatia frapanta pe care o evidentiaza raportul Eurostat cu privire la Romania este faptul ca pentru anul 2011 a fost catalogata drept statul cu cea mai grea situatie fata de cea de la inceputul crizei, referitor la IMM-uri.
Ne lasa totusi speranta revenirii la o traiectorie pozitiva in cazul unei evaluari sincere si asumate!
IMM-urile europene au asigurat 67,4% din slujbele din sectorul non-financiar, au contribuit cu 58,1% la PIB, reprezentand 99,8% din numarul interprinderilor non-financiare (20,7 milioane la numar).
Vorbim despre crestere economica si crearea locurilor de munca, iar neglijenta fata de o resursa importanta in realizarea acestor obiective se afla intr-o stare destul de ingrijoratoare. Romania este data ca exmplu cel mai evident in materie de efecte produse in urma aplicarii masurilor de austeritate – au scazut simultan si productia si productivitatea.
Dezbateri si dileme autohtone
Dupa 3 ani de criza (2008 – 2011) Romania a reusit sa obtina scaderea cu 50% a valorii adaugate aduse de IMM-uri. Rezultatele pentru 2012, inca incomplete, par a da semne de dezmorteala, dar insuficient de incurajatoare pentru a avea asteptari vizibile in economia reala.
Incurajarea antepreneroriatului in Romania este inca la nivelul de pionerat.
Problemele structurale sunt foarte adanci, dar rezolvarea lor nu se afla in critici, statistici sau observatii, ci in actiuni hotarate atat la nivel guvernamental cat si la nivelul mediului de business si al societatii civile. Este, pana la urma, o problema a tuturor in remediarea caruia este necesara o implicare totala. Ar fi momentul sa ne asumam cat mai multe angajamente si sa nu mai asteptam mereu la de CEILALTI sau sa ne bucuram cand aceiasi CEILALTI dau gres!
Nu de mult, la vizita expertilor FMI in Romania, reprezentantii IMM-urilor romanesti au avut o intalnire in care si-au