Modificarea Legii Educatiei Nationale continua si la transformarea in lege a ordonantei de urgenta semnate in decembrie de Ecaterina Andronescu. Ordonanta 92/2012 care prevedea deja o serie de schimbari la lege a trecut prin Comisia de invatamant din Camera Deputatilor, unde a mai primit o serie de amendamente, dupa care a fost aprobata prin vot in plenul Camerei Deputatilor. Urmeaza ca pe acest proiect legislativ sa se pronunte prin vot si Senatul, care este camera decizionala.
Printre cele mai importante modificari se numara disparitia posibilitatii ca rectorii sa anuleze pe cale administrativa diplomele de studii obtinute fraudulos. Iata ce spunea Legea Educatiei pana acum: "Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara".
Amendamentul votat de deputati spune urmatoarele:
"Art. 146. - Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instantei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci cand se dovedeste, prin actiuni de control intern, control al Ministerului Educatiei Nationale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara."
Informatie de Context: Legea Educatiei, promovata de ministrul Daniel Funeriu in 2011, a fost deja modificata prin Ordonanta de Urgenta 92/2012, una dintre ultimele initiative ale Ecaterinei Andronescu in mandatul sau de ministru. Modificarile facute acum de deputati se adauga celor operate deja prin OUG 92/2012, intorcand practic sistemul de invatamant la situatia dinaintea reformei radicale realizate in 2011.
Vezi mai jos care sunt princ