Articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de credite le da mari de batai de cap bancherilor si in special Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in conditiile in care miza o reprezinta milioanele de euro pe care bancile le-ar putea pierde daca reglementarea este adoptata in forma propusa.
BNR s-a angajat sa realizeze studii de impact si dezbateri publice cu privire la eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, iar un prim pas a fost facut marti, cand banca centrala a organizat un seminar pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000.
Initiativa Bancii Nationale a debutat insa cu stangul. Pe lista invitatiilor figurau guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, care ar fi trebuit sa deschida lucrarile. Acestia in schimb au absentat nemotivat, ceea ce arata faptul ca aceste comisioane abuzive reprezinta un subiect sensibil pentru comunitatea bancara, avocati si debitori.
Bancile au de pierdut milioane de euro, avocatii onorarii de sute de mii de euro, iar puterea milioane de voturi necesare schimbarii Constitutiei in a doua parte a anului.
De altfel, amanarea aprobarii articolului din Codul de procedura civila s-a produs la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand institutiile internationale au cerut modificarea OUG 50, care obliga bancile sa realizeze modificari retroactive la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.
In absenta lui Isarescu si Pivniceru, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a incercat sa raspun