Deşi se dădea drept sigură semnarea noilor contracte de finanţare la 1 aprilie, farmaciştii au primit acum vestea că nu există banii pentru anul trecut, aşa că fie se trec sumele de recuperat la arierate, fie se prelungeşte data semnării noului contract până spre mijlocul anului.
Medicamentele eliberate din farmacii anul trecut pe reţete gratuite şi compensate sunt doar în parte plătite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, însă farmaciştii sunt mulţumiţi că cel puţin, de pe la mijlocul anului trecut, există o constanţă la plăţi.
„Important pentru noi este ca această ritmicitate cu care au început să ne plătească să se menţină. Chiar săptămâna trecută am fost la discuţii la Bucureşti şi s-a pus problema chiar a semnării noului contract spre mijlocul acestui an, pentru că nu s-au identificat bani pentru a ne plăti cum scrie în noile norme, la 60 plus 30 de zile, cele 60 - termen de decontare şi 30 - cât durează operarea şi validarea. Preferăm această variantă, decât trecerea sumelor de recuperat, din 2012, la arierate, pentru că mai avem experienţe cu aceste arierate”, a declarat preşedinta Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi.
Deşi termenul de decontare este acum de 210 zile, în fapt s-a ajuns la 330 de zile. Cu toate acestea, CJAS face plăţi lună de lună, astfel că le permite farmaciilor să supravieţuiască.
Contractele de cesiune, o soluţie şi pentru farmacişti, şi pentru furnizori
Din vremurile în care plăţile către farmacii nu doar că nu se făceau la termenele din contract, dar acestea nici măcar nu se puteau baza pe sume certe lună de lună, au apărut contractele de cesiune. Furnizorii, pentru a asigura în continuare medicamente farmaciilor, au solicitat prin contract sumele pe care farmaciştii le aveau de încasat de la CJAS. Formula se păstrează şi astăzi, pentru că „fără ele ar fi trebuit să preluă