În judeţ au fost înregistrate 4,2 firme noi la una intrată în insolvenţă, situaţia fiind cea mai bună din regiune. Firmele din judeţ sunt însă foarte îndatorate şi slab capitalizate, conform Coface.
Compania activă în domeniul serviciilor de management al riscului de credit şi-a deschis prima filială din ţară, la Cluj, datorită potenţialului ridicat de business.
Cu cele 38 de insolvenţe noi la 1.000 de firme active în 2012, Clujul intră în topul primelor patru judeţe din ţară cu această performanţă, potrivit Coface. Aici s-au înregistrat 4,2 înmatriculări de firme noi la fiecare societate intrată în insolvenţă, în condiţiile în care doar cinci judeţe au înregistrat valori mai mari de 4, iar anul trecut a fost primul în care numărul de insolvenţe din ţară l-a depăşit pe cel de companii nou create. „Asta arată că la Cluj există o regenerare a mediului de business. Regiunea Nord-Vest a ajuns la 70 de companii insolvente la 1.000 active, dar nu a înregistrat acest nivel din cauza Clujului, ci din cauza altor zone: Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu-Mare. Clujul stă bine la nivel regional (ca raport firme insolvente/ active), dar are probleme, mai ales de finanţare. Apar multe firme noi, dar sunt prost capitalizate. Gradul de îndatorare al firmelor intrate în insolvenţă în 2012 a ajuns la 128%. Firmele din Cluj sunt foarte îndatorate şi slab capitalizate", a explicat Constantin Coman, country manager Coface România.
În ţară, în 2012 au fost deschise 23.665 insolvenţe, în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Perspectiva pentru 2013 nu arată mai bine: reprezentanţii Coface anticipează o creştere de 15% pentru acest indicator. Coface estimează pentru 2013 o creştere economică de maxim 1% faţă de anul anterior şi a păstrat calificativul privind riscul de ţară la B, clasa de risc care indică un mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuar