Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) ar putea fi deblocat în aprilie, caz în care absorbţia fondurilor pe acest program ar creşte de la 14,45 la sută în prezent la 35 la sută, dacă până atunci vor intra plăţi de 250 milioane euro de la CE, potrivit Ministerului Economiei.
Până în iunie 2012 au fost primite fonduri de la Comisia Europeană de 176 milioane euro, din septembrie 2011 până la 31 decembrie 2012 fiind trimise cereri de rambursare de 196 milioane euro.
În prezent, procentajul de absorbţie a fondurilor europene pe POS CCE este de 14,45 la sută, incluzând rambursările de până în decembrie, cota putând fi dublată dacă se deblochează programul, care a fost sistat de Comisia Europeană anul trecut, după constatarea unor deficienţe.
De la începutul anului 2012, peste 38 de societăţi comerciale buzoiene au depus proiecte pentru investiţii de până la 1.065.000 lei prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1, Domeniul de intervenţie D 1.1 – Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţa întreprinderilor, în special a IMM-urilor, operaţiunea „Sprijin financiar de până la 1.065.000 lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii”.
Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cu toate că ţara noastră face parte din Uniunea Europeană şi acest lucru presupune noi provocări pentru întreprinderile româneşti, sunt create în acelaşi timp şi oportunităţi de dezvoltare prin accesul acestora la asistenţă financiară nerambursabilă din Fonduri Structurale. Obiectivul general al POS-CCE este reprezentat de creşterea productivităţii întreprinderilor, cu asigurarea principiilor dezvoltării durabile şi reducerea decalajelor faţă de productivitatea la n