Vestea morţii preşedintelui venezuelean nu a luat prin surprindere mapamondul. Asta, nu doar pentru că Chavez se lupta cu cancerul de câţiva ani, ci şi pentru că moartea lui a fost anunţată de mai multe ori în ultimele trei luni.
Preşedinte al celui mai mare stat producător de petrol din America de Sud, Chavez a fost în mod constant ţinta unor zvonuri potivit cărora ar fi murit. De la cancer de tot felul la infarct, putem spune că Hugo Chavez a avut cel puţin şapte vieţi dacă stăm să facem o recapitulare a zvonurilor privind moartea liderului Revoluţiei Bolivariste.
Chavez a intrat în rândul celebrităţilor moarte pe Twitter în vara anului 2011, atunci când de pe contul WikiLeaks Argentina s-a postat „vestea tristă”. Deşi s-a creat o adevărată nebunie pe reţeaua socială a celor „140 de caractere”, zvonul a fost infirmat curând, menţionându-se totodată că WikiLeaks Argentina nu are nicio legătură cu reţeaua lui Julian Assange.
În decembrie 2011, un virus care afecta e-mail-urile recipienţilor anunţa cu regret că Hugo Chavez a încetat din viaţă. Virusul care abia apucase să se răspândească pe Internet a săltat acţiunile companiei naţionale de petrol din Venezuela cu vreo 1,2 miliarde de dolari într-o singură zi. Explicaţia a venit câteva ore mai târziu: investitorii de la New York auziseră zvonul că Chavez ar fi murit.
La doar câteva luni, acelaşi zvon al morţii marelui orator venezuelean a revenit. De data acesta în contextul unei vizite în Cuba, acolo unde Chavez a efectuat mai multe sesiuni de tratament pentru cancerul pelvian de care suferea. Pentru că era prima oară când Chavez stătea multe zile departe de poporul său iubit, speculaţiile privind decesul acestuia erau din ce în ce mai dese. Atât de dese încât guvernul de la Caracas s-a simţit nevoit să iasă să infirme zvonurile. „Oamenii amărâţi nu învaţă niciodată. Tot spun de câteva zile că