Locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare ar putea fi nevoiţi ca după data de 15 martie să găsească alte mijloace să îşi asigure căldura necesară în locuinţe, până la finele sezonului rece. Avertismentul a fost făcut chiar de către directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a precizat că până la 15 martie societatea a asigurat cărbunele necesar, dar dacă nu va încasa suficient pentru a plăti un nou transport de huilă, va fi în imposibilitatea de a mai da căldură.
„Ca să putem furniza în continuare căldură şi apă caldă până la finele lunii martie ne mai trebuie patru milioane de lei, să plătim furnizorii de cărbune. De când îl plătim până ajunge în depozit durează circa două zile. Din aceste patru milioane de lei, cel puţin 1,5 milioane de lei trebuie să le încasăm de la asociaţiile de proprietari până la data de 14 martie. Dacă nu se întâmplă treaba asta, sucevenii trebuie să fie pregătiţi, în funcţie de vreme şi de temperaturile exterioare, să îşi asigure alte surse de încălzire, pentru că efectiv nu avem ce pune în loc”.
Practic, pentru a beneficia de căldură până la începutul lunii aprilie, sucevenii trebuie să facă un efort să plătească aproape 40% din factura lunii februarie către Termica, până pe 14 martie.
„Acesta este minimul de efort care cade în sarcina asociaţiilor. Restul de bani, până la 4 milioane de lei, încercăm să-l asigurăm din încasările din vânzarea energiei electrice şi din încasările de la primărie, în contul subvenţiilor”, a precizat directorul societăţii de termoficare a Sucevei.
Gravitatea situaţiei a fost subliniată şi de primarul Sucevei, Ion Lungu.
„Ne chinuim să asigurăm căldură până la finele lunii martie, dar trebuie să o spunem clar – trăim de pe o zi pe alta. Mai facem rost de ceva bani, mai plătim o garnitură de cărbune şi mai avem căldură pe câteva zile”, a