Piaţa imobiliară din China, a ajuns deja la stadiul de bulă speculativă, datoriile guvernelor locale au atins niveluri astronomice, sectorul corporate este unul dintre cele mai îndatorate din lume, forţa de muncă începe să se micşoreze, iar statul are în faţă provocarea fără precedent de a finanţa pensiile boom-ului demografic din anii '50-'75.
Guvernul şi economia, a doua ca mărime a lumii, par să aibă resurse şi unelte pentru a preveni ca aceste probleme să conveargă spre o criză financiară de amploare, dar analiştii se tem că pericolul izbucnirii unei crize este cât se poate de real.
Sectorul imobiliar din China este deja în stadiul de bulă speculativă, spune Wang Shi, şeful celui mai mare dezvoltator imobiliar chinez, Vanke. În unele oraşe preţurile au crescut în ultimii ani de până la 10 ori, ceea ce face ca locuinţele să nu fie la îndemâna unei persoane cu salariu mediu.
Shi a avertizat că dacă bula imobiliară face implozie, se va produce un dezastru în care prăbuşirea preţurilor locuinţelor va provoca turbulenţe sociale de tipul "Primăverii arabe".
Imobiliarele sunt printre cele mai populare mijloace de investiţii în contextul volatilităţii ridicate a burselor de acţiuni, iar scăderea accentuată a preţurilor ar afecta milioane de investitori locali, scrie CNBC.
Şansele unei crize de amploare în China sunt reduse, dar riscurile sunt reale, apreciază analiştii de la Barclays Capital. China este un sistem închis şi din această cauză datoriile rămân în mâinile statului. Entităţile străine nu pot fi periculoase, spre deosebire de alte ţări, precum Grecia şi Spania, în care investitorii străini îşi pot vinde datoriile cauzând creşterea costurilor de finanţare. China nu este la mila nimănui decât a sa, notează Forbes.
Guvernele locale se îndatorează fără permisiunea Beijingului
O problemă majoră pentru China sunt datorii