Aderarea României la Schengen figurează pe agenda Consiliului JAI ca discuţie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, după ce acesta a anunţat că nu va fi luată vreo decizie la şedinţa de joi, 7 martie.
Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen figurează pe agenda reuniunii de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) ca discuţie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen. Proiectul anterior al ordinii de zi prevedea o decizie, dar acesta a fost modificat miercuri, 6 martie, după ce a devenit evident că nu există un consens în rândul statelor membre privind o eventuală extindere a spaţiului de liberă circulaţie.
Anterior, surse din cadrul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE au precizat că subiectul a suscitat ‘”iscuţii considerabile între statele membre în Comitetul Mixt şi în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) în ultimele câteva săptămâni”. ”Deocamdată, nu există consens” pentru integrarea României şi Bulgariei deoarece “mai multe state au rezerve şi preocupări”, au precizat aceleaşi surse.
Până miercuri, subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen a figurat temporar ca decizie, ceea ce înseamna că, în Consiliul JAI, România şi Bulgaria ar fi putut solicita preşedinţie irlandeze a Consiliului UE să se supună la vot aderarea la Schengen. Potrivit Agerpres, Extinderea spaţiului Schengen trebuie să fie aprobată în unanimitate în Consiliul JAI.
În procedura decizională de extindere a spaţiului Schengen, Parlamentul European are doar un rol consultativ. La 8 iunie 2011, Parlamentul European a adoptat, la Strasbourg, raportul elaborat de Carlos Coelho (PPE) cu privire la îndeplinirea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, ceea ce înseamnă că eurodeputaţii şi-au dat avizul favorabil pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, considerând că ace