Noua generaţie îşi face loc cu greu într-o societate instabilã cum este a noastrã. Este de apreciat cã, totuşi, rãzbeşte şi avem de învãţat de la ea. Cu toate acestea, mai sunt lipitori care se aciueazã acolo unde sunt bani şi promit câte în lunã şi în stele.
Voluntari din SUA şi Germania
Aşa s-a întâmplat şi în cazul Fundaţiei “Noi Orizonturi” din Lupeni. În cadrul acestei fundaţii lucreazã şase angajaţi şi voluntari din SUA şi Germania. Sunt foarte mulţi voluntari şi studenţi de la Universitatea Petroşani care vin şi asistã, contribuie şi învaţã în acelaşi timp ce înseamnã leader-ship, cum sã dezvolte programe în folosul comunitãţii.
Tineri care au vrut sã punã bazele şi sã dezvolte un proiect în Valea Jiului şi nu numai, cum numai în Statele Unite ale Americii mai întâlneşti. Proiect ce viza dezvoltarea tinerilor din punct de vedere moral şi îi învãţa ce înseamnã de fapt a avea încredere.
Programe pentru tineri
Fundaţia “Noi Orizonturi” oferã programe educaţionale, având ca scop educaţia tinerilor. „În momentul de faţã sunt douã mari programe dedicate tinerilor pe care le dezvoltã fundaţia. Unul se numeşte Viaţa şi constã în tabere pentru tineri care se desfãşoarã în fiecare varã în staţiunea Straja. Celãlalt este programul Impact şi constã în realizarea unui club de iniţiativã pentru tineret.
Programele au la bazã douã concepte educaţionale: educaţia prin aventurã şi service learning, slujirea în folosul comunitãţii”, a declarat Tiberiu Claudiu, coordonator regional al programului „Impact”.
El mai spune cã, în general, la cluburi, se merge pe direcţia de self learning, iar copiii învaţã foarte mult prin proiectele pe care le implementeazã în folosul comunitãţii, identificând nevoi şi cãutând mai apoi resursele financiare pentru a pune în practicã anumite proiecte.
Tiberiu Claudiu ne-a dat şi un exem